Gabor Katona, specijalista farmacije oblast kozmetologija i asistent na Farmaceutskom Fakultetu u Novom Sadu otkriva nam u kakvoj su vezi Hari Poter i farmacija, zašto svaki farmaceut mora da zna da kuva i kako izbor doktorata može promeniti karijeru.

Kako je sve počelo

Dugo sam želeo da budem glumac, ali me je istovremeno zanimala medicina. Život me je na kraju odveo do sveta farmacije. Zašto? Sećam se da me još kao dete fasciniralo kako jedna tableta može da utiče na ljudsko telo. Na koji način konzumacija lekovitog preparata omogućuje čoveku da ozdravi, zaspi, ili mu, čak, izmeni ponašanje? To je magija poput one iz knjiga o Hariju Poteru. Znam da se našalim da je farmaceutski fakultet, u suštini, škola čarobnjaštva, gde je fokus stavljen na izradu različitih napitaka.

Na fakultetu su mi se dopadali predmeti i nastavnici zahvaljujući kojima sam mogao da učim o izradi lekova, krema i mazalica. Verovatno sam zbog toga i izabrao najpre kozmetologiju kao svoju specijalizaciju, a, zatim, i farmaceutsku tehnologiju. Svoju doktorsku tezu sam usredsredio na temu koja je u sprezi sa ove dve oblasti naučnog delovanja.

Zašto sam upisao doktorat

Zahvaljujući dekanici, prof. dr Nataši Jovanović Lješković, pre tri godine sam, još kao specijalizant, dobio priliku da predajem na fakultetu. Od prvog minuta sam znao da je to ono što želim da radim do kraja svog života. U nastavi dolazi do ukrštanja dela moje ličnosti koji se bavi naukom i farmacijom, sa onim delom koji je skloniji umetnosti i glumi. Predavanje na fakultetu nalikuje pozorišnoj predstavi, samo što se u ovom slučaju, umesto Šekspirovog Romea i Julije, scenario tiče kozmetologije. Taj je osećaj za mene neverovatan.

Farmacija je nusprodukt kreativnosti

Imam običaj da uporedim čitavu našu profesiju sa umetnošću gastronomije, pa tako studentima poručujem da dobar farmaceut mora da zna da kuva. Za izradu lekova i krema potreban vam je isti poseban osećaj kakav su imale naše bake spremajući nam omiljene slatkiše. Kao i u kuhinji, tako i u farmaciji moramo da pazimo na udeo sastojaka u smeši i proporcije. Nije svejedno, na primer, da li ćete prilikom spravljanja kolača upotrebiti prstohvat ili šaku šećera, soli ili kakvog drugog začina.

Naravno, svi grešimo. Zato je značajno da praktično iskusimo ono o čemu pričamo, da zaprljamo svoje mantile, jer pored teorijskog znanja, praksa je ta koja pravi od početnika kuvara, tj. od običnog farmaceuta pravog profesionalca. Mislim da je veoma korisno ako imamo priliku da svoje znanje primenimo u praksi i da što više toga iskusimo dok smo još studenti.

Čovek se uči na greškama

Da uvek sebi priznaju kada postoje oblasti na kojima je neophodno dodatno raditi. U tom se slučaju mogu obratiti svom mentoru, kako bi znanje što pre testirali u praksi. Reč je o pristupu koji, zapravo, primenjujemo odmalena. Na primer, pre nego što naučimo da vežemo pertle, većini dece nije dovoljno puko opominjanje da će se saplesti i pasti. Dok zaista i ne padnu na beton, neće zapamtiti zbog čega su određene lekcije važne i na šta bi trebalo da se usredsrede. Kada pričamo o farmaciji, priznajem da nisam pridavao preterani značaj odabiru emulgatora, sve dok mi se jednom nije desilo da se raspadne relativno velika količina preparata na kome sam radio. Verujte mi da od tog trenutka obavezno odvojim vreme za ozbiljno istraživanja supstance koja će emulziji pružiti najveću stabilnost.

Probiotic Excellence Centar

Kao predavač, uvek se trudim da na praktičnim primerima približim nastavni materijal studentima. Ovaj sam trik preuzeo od doc. dr Davora Korčoka, direktora kompanije AbelaPharm. Zahvalan sam što sam imao priliku da provedem vreme u Probiotic Excellence Cetnru koji predstavlja jedinstvenu platformu za nas, doktorande, ali i studente, pružajući nam mogućnost da se okušamo u praktičnom, opipljivom svetu farmaceutskih proizvoda, dijetetskih suplemenata i kozmetike.

Doktorat u oblasti probiotika

Moj se doktorat, inače, bavi izradom kozmetičkih preparata, odnosno, dermofarmaceutika na bazi probiotika. Svi koji se bave ovim poslom znaju da je osnova svake kreme voda. Ali ono što takođe saznate kad pokušate da napavite kremu sa probioticima je da oni ne podnose vlagu. Rešavanje tog problema jeste izazov za istraživača i to je nešto čemu bi želeo da posvetim svoje vreme.

Zahvaljujući istraživanjima u kojima sam učestvovao, spoznao sam i pun značaj koji ambalaža, kako kontaktna (unutrašnja) tako i spoljašnja, ima posebno kada su u pitanju preparati sa probiotskim sojevima. Uspavane, inkubirane ćelije probiotika ne smeju se aktivirati pomoću kiseonika ili vlage pre nego što ih konzumiramo ili aplikujemo. Tu zaštitnu ulogu ambalaže sam imao priliku da u potpunosti istražim u Probiotic Excellence Centru, a zatim to iskustvo uvrstim u svoju doktorsku tezu.

Atmosfera koja vlada u kompaniji AbelaPharm – od same fabrike i laboratorija, pa sve do zaposlenih – nadahnjujuća je, energična i, što je meni najvažnije, budi kreativni duh. Ponosan sam na činjenicu da sam unutar ovih zidova mogao da radim u okviru pripreme svog doktorata, a posebno sam srećan što ću nastaviti saradnju i naučni rad u Probiotic Excellencce Centru sa doc. dr Korčok koji je moj mentor na zdravstvenim specijalističkim studijama iz farmaceutske tehnologije.

Pogled u budućnost

Moj životni cilj, pored prosvete, jeste da razvijam i upotrebim svoje znanje u industriji i privredi. Doktorska disertacija koju sam napisao bavi se upravo razvojem i izradom kozmetičkih proizvoda. Iako unutar teze o jednom otkriću ispisujem silne stranice, kao pravi kuvar, ni ja ne otkrivam baš sve tajne uspeha svojih recepata. Nadam se da će se jednoga dana neko zainteresovati za te dragocene tajne, te da će mi biti pružena prilika da ih iskoristim u okviru neke inovacije širih razmera.

Ass. spec. farm. Katona Gábor