Prijemni ispiti za upis na fakultete širom Srbije su u toku, a ono što iznenađuje je rast popularnosti jedne posebne oblasti – probiotika. U poslednje vreme, sve veći broj studenata medicinske i farmaceutske struke pokazuje zainteresovanost za oblast probiotika, shvatajući njegov značaj za budućnost medicine. Ova oblast nauke je doživela značajan procvat zbog napretka u istraživanjima i sve većeg broja kliničkih studija koje ukazuju na nemerljiv uticaj crevne mikrobiote na naše zdravlje. Otkrića i dokazi o prednostima probiotika postaju sve brojniji, naglašavajući potrebu za što boljom informisanošću.

U tom kontekstu, kompanija AbelaPharm je otvorila vrata Probiotic Excellence Centra za studente farmacije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Profesorka Marina Tomović, koju studenti smatraju za jednu od omiljenih profesora, je ovim povodom istakla da poseta Probiotic Excellence Centru pruža izuzetnu priliku mladim budućim stručnjacima da se upuste u svet probiotika i steknu praktična znanja iz oblasti proizvodnje, istraživanja i kontrole kvaliteta. Probiotic Excellence Center AbelaPharm je opremljen savremenom opremom za proizvodnju, istraživanje, razvoj i kontrolu kvaliteta probiotika, što nam omogućava da studentima pružimo mnogo više od klasičnog teorijskog znanja, i motivišemo ih da se još više zainteresuju za ovu značajnu oblast.

Generalni direktor Davor J. Korčok ističe da je za kompaniju AbelaPharm podrška obrazovanju i kontinuiranom usavršavanju mladih kadrova od ključnog značaja. Od samog osnivanja pa do danas radimo na povezivanju privrede i nauke. Lepo je kada za partnere na tom putu imate ljude poput dekana Fakulteta medicinskih nauka iz Kragujevca, prof. dr Vladimira Jakovljevića, koji se svakodnevno zalaže da integriše inovacije na polju farmaceutske prakse u redovan kurikululm ove obrazovne ustanove.  Njegov angažman  na povezivanju industrije i nauke je sigurno jedan od glavnih razloga zbog kojih je  Fakultet Medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu već četvrtu godinu zaredom na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih univerziteta u oblasti kliničke medicine. Zbog toga nam je posebno zadovoljstvo što smo danas u prilici da budemo domaćini studentima i profesorima ovog fakulteta.

Naš Probiotic Excellence Centar je postao ne samo mesto za sticanje znanja o probioticima, već i izvor inspiracije za studente. Ovde su iznedreni doktorski, specijalistički i diplomski radovi, a mlade kolege su dobile priliku da prezentuju svoje radove na međunarodnim kongresima. Centar je takođe izdavač brojnih publikacija i vodiča dobre prakse iz oblasti probiotika, čime doprinosi širenju znanja o mikrobioti i probioticima.’’, izjavio je Doc. dr sci. spec farm. Korčok ovim povodom.

Uoči prijemnog ispita, ova vest o rastu popularnosti probiotika među studentima medicinskih i farmaceutskih fakulteta u Srbiji može biti inspiracija za sve one koji su zainteresovani za inovativne oblasti medicine. Kroz otvaranje Probiotic Excellence Centra, AbelaPharm pruža podršku obrazovanju i kontinuiranom usavršavanju mladih stručnjaka, dok istovremeno, baš kao i Medicinski fakultet u Kragujevcu ostvaruje izvanredne rezultate na svetskom nivou.