U organizaciji kompanije AbelaPharm u hotelu Hilton, u Beogradu, u petak 26. novembra, održan je veliki naučni skup sa međunarodnim učešćem

Simpozijum, na kome su predstavljene najčešće i najvažnije bolesti sa kojima se u svakodnevnoj praksi susreću pedijatri iz regiona, pratilo je preko 1000 lekara iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na skupu su, u skladu sa aktuelnim evropskim preporukama, predstavljeni najsavremeniji terapijski protokoli za primenu probiotika u pedijatriji, jer je na tržištu trenutno prisutno preko 100 različitih preparata, od kojih se samo određeni i to u tačno definisanim dozama, mogu primenjivati kod dece.

-Kada posmatramo period pre i tokom pandemije upotreba antibiotika je porasla za gotovo 30%. Ako znamo da se dijareja izazvana antibioticima javlja kod svakog trećeg deteta, onda je jasno koliki je značaj probiotika u ovom periodu. Važno je, međutim, napomenuti da jedino probiotska gljivica saccharomyces boulardii ima u studijama dokazano najviši stepen efikasnosti i bezbednosti ukoliko se uzima istovremeno uz antibiotike – izjavio je ovim povodom predsednik Udruženja pedijatara Srbije, prof. dr Georgios Konstantinidis.

Predsednica vodećeg svetskog udruženja, koje okuplja lekare i naučnike iz oblasti dečije gastroenterologije, hepatologije i ishrane, prof. dr Sanja Kolaček, ukazala je na uticaj koji promena crevne mikrobiote može imati na pojavu različitih bolesti kod dece, i istakla značaj probiotskih kultura u njihovom tretmanu.

-Poznato je da kompanija AbelaPharm kontinuirano vodi računa o najmlađim članovima našeg društva i posebnu pažnju pridaje njihovom zdravom i srećnom odrastanju – istakao je na otvaranju skupa, generalni direktor kompanije AbelaPharm, Doc. dr sci. spec. farm. Davor J. Korčok.

-U skladu sa tim, postavljamo visoke standarde i konstantno unapređujemo naše resurse, znanja i veštine. Ovo je posebno vidljivo u oblasti probiotika jer smo jedini u regionu uveli inovativnu tehnologiju – a tech, koja garantuje stabilnost i kvalitet probiotskih preparata. Raduje činjenica što smo uspeli da na jednom mestu okupimo najznačajnije stručnjake iz oblasti pedijatrije, koji se i pored rada u pandemijom otežanim uslovima, sa velikim entuzijazmom i znanjem bave lečenjem dece, od prvog dana rođenja pa sve do punoletstva.